11. 1. 2013

Ing. Jiří Šplíchal
prezident České klusácké asociace

Vážený pane prezidente,

vzhledem k tomu, že na webových stránkách ČKA dosud není zveřejněna termínová listina na rok 2013 a ani informace, na kterém závodišti hodlá ČKA klusácké dostihy v sezóně 2013 pořádat, vyzýváme Vás ještě jednou ke konstruktivnímu přístupu. Z naší strany je to poslední pokus řešit vzniklou situaci smírem a pozitivně.Navrhujeme sejít se ke konstruktivnímu, pozitivnímu a vyváženému jednání mezi výkonným výborem ČKA a výborem ČKS za účelem zajištění klusácké dostihové sezóny 2013 na regulérní klusácké dostihové dráze v Praze, která umožní objektivní srovnání výkonnosti koní a jejich genetické hodnoty.

Český klusácký spolek má v zásadní části zajištěné finanční krytí pro dostihy pořádané v roce 2013 v Praze a také dohodu s majitelem závodiště v Praze - Velké Chuchli o možnosti pořádat klusácké dostihy.

V tuto chvíli pro nás existují tři možné cesty, jak vynaložit se zajištěnými finančními prostředky:

1 . dospějeme k oboustranné dohodě o spolupráci za jasně daných a vyvážených podmínek o pořádání pravidelných klusáckých dostihů v sezóně 2013 v Praze dle přiložené předběžné termínové listiny (po drobných korekcích);

2. nedospějeme k vzájemné dohodě a zajištěné finanční prostředky budou vráceny nebo použity jiným způsobem, než k pořádání klusáckých dostihů;

3. nedospějeme k vzájemné dohodě a naše snaha se bude ubírat směrem k pořádání klusáckých dostihů na klusácké dostihové dráze v Praze Českým klusáckým spolkem, bez jakékoli spolupráce s Českou klusáckou asociací. Jsme si vědomi toho, že nám toto řešení přinese četné problémy, ale spatřujeme v něm jedinou šanci k zachování úrovně klusáckých dostihů v ČR a další motivace pro chovatele. Bohužel ale jakákoliv „dvojkolejnost" nám ještě výrazně sníží dnes již chabé renomé našeho sportu a to jak v očích médií a veřejnosti, tak na mezinárodním fóru.

I přes dosavadní odmítavý způsob zástupců Výkonného výboru ČKA k jakémukoliv konstruktivnímu jednání doufáme, že sledujeme společný cíl, tj. hájení zájmů majitelů, chovatelů, trenérů a jezdců klusáka v ČR.

Vzhledem k naléhavosti této situace, kdy je třeba neodkladně připravovat dostihovou sezónu 2013, očekáváme Vaši brzkou reakci na náš návrh, a to pokud možno v termínu do pondělí 14. ledna 2013.

Výbor sdružení Český klusácký spolek

Na vědomí: